Contactati-ne pentru mai multe detalii

+4021 326 06 01

Masuri dure si fara precedent privind operatiunile cu numerar!

Ultimul update: 30 January 2014
shutterstock_42804247

Ministerul Finantelor Publice a publicat in vederea dezbaterii publice un proiect de Ordonanta privind operatiunile de incasari si plati cu numerar efectuate atat de agenti economici cat si de persoane fizice.

Astfel:

  • Restrangerile privind decontarile cu numerar vor fi aplicabile atat persoanelor juridice, cat si persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale, intreprinderilor familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica
  • plafonul existent de 5.000 de lei privind platile zilnice cu numerar efectuate intre aceste entitati economice scade la 2.000 lei pe zi;
  • Plafonul toal de plati zilnic efectuat de catre acestea scade de la 10.000 la 5.000 lei/zi;
  • Platile cu titlu de avans spre decontare sunt limitate la 2.000 lei /zi si intra in plafonul total de plati;
  • Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 2.000 lei;

Ca o noutate fara precedent, vor fi limitate si incasarile/platile de la si catre persoane fizice, precum si tranzactiile intre persoane fizice!

In acest sens, vor fi limitate:

  • operatiunile de incasari in numerar efectuate de agentii economici de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, primirea de imprumuturisau alte finantari se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 2.000 lei/persoana. Sunt interzise incasarile fragmentate in numerar pentru tranzactiile prevazute in prezentul articol, cu o valoare mai mare de 2.000 lei/persoana, precum si fragmentarea tranzactiilor.
  • operatiunile de incasare in numerar efectuate de la persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/persoana. Sunt interzise incasarile fragmentate in numerar pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum si fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii cu valoare mai mare de 10.000 lei.
  • operatiunile de plati in numerar efectuate catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi, sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 2.000 lei/persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar pentru tranzactiile mai mari de 2.000 lei/persoana.

Operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoane fizice, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, precum si cele reprezentand acordarea/restituirea de imprumuturi si alte operatiuni de incasari si plati, se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzactie. Sunt interzise incasarile si platile fragmentate in numerar pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei, precum si fragmentarea unei tranzactii mai mari de 10.000 lei .

Important! Prin exceptie de la aliniatul precedent, contravaloarea achizitiilor de bunuri imobile si autovehicule se va achita doar prin instrumente de plata fara numerar!

Ordonanta prevede amenzi dure pentru nerespectarea prevederilor acesteia, amenzile ajungand pana la 4.500 lei si pana la 25% din suma datorata!

Intregul text al ordonantei poate fi consultat aici.

Leave a Reply